Društvo za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo

Osebna izkaznica

Dolgo ime: Društvo za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo

Kratko ime: Društvo ASPI

Naslov: Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

E-pošta: drustvo.aspi@gmail.com

Telefon: 051 668 356 (dosegljivi so v času uradnih ur pon: 11-19, tor: 12-20 in sre, čet, pet: 8-16)

Spletna stran: www.drustvo-aspi.si

Revije VOX ALIA: www.drustvo-as.si/voxalia

Želite stopiti v stik z Društvo ASPI?

Predstavitev

Društvo ASPI združuje odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom, njihove starše in prijatelje. Temelji na prostovoljstvu. Trudimo se za reševanje in lajšanje socialnih in drugih stisk ter težav mladostnikov in odraslih oseb z Aspergerjevim sindromom, za zagovorništvo te skupine oseb v družbi, za nudenje pomoči njim in njihovim bližnjim, izboljševanje njihovega položaja v družbi in preprečevanje poslabšanja njihove zdravstvene in socialne situacije. Društvo smo ustanovili leta 2010.

Skupina odraslih z imenom VOX ALIA (drugačen glas) pod mentorstvom Maše Orel, specialne pedagoginje, že od septembra 2011 izdaja spletno revijo z istim imenom. Zadnje leto pa je mentorstvo prevzela Nevenka Nakrst. Revija je nekaj posebnega, saj je prva revija v Sloveniji, ki jo ustvarjajo odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom. Ustvarjajo jo z namenom približati to obliko avtizma ljudem in jim omogočiti vpogled v dnevno življenje in razmišljanje naših članov.

Poleg spletne revije v Društvu ASPI pripravljamo tudi razstave, s katerimi zaznamujemo 2. april, svetovni dan zavedanja o avtizmu. Prvo fotografsko razstavo z naslovom Vzorci smo postavili v Zavodu Janeza Levca v Ljubljani. Da bi o težavah oseb z avtizmom v Sloveniji opozarjali čim širšo družbo, smo pripravili že mnogo razstav fotografskih in likovnih del. Uporabniki so se s svojimi deli predstavili v Državnem svetu, v Mestni hiši Ljubljana, v Dnevnem centru aktivnosti Vič, v Vetrinjskem dvorcu v Mariboru, v Cat caffeju v Ljubljani in v Knjižnici Domžale. V prihajajočih letih bomo z razstavami naših del nadaljevali.

Jeseni 2016 je začela z rednim delom tudi skupina staršev za samopomoč, ki deluje pod mentorstvom Nevenke Nakrst, psihologinje.

Leto 2017 in 2018 zaznamuje predvsem delo na obnovi hiše v Domžalah, ki se obnavlja s pomočjo donacij, staršev, uporabnikov in prostovoljcev. Trudimo se, da bo tu že v bližnji prihodnosti zaživela tudi stanovanjska skupnost, ki bo ponudila program prilagojen potrebam osebam z Aspergerjevim sindromom. Trenutno na hiši poteka svetovalnica, ki je sofinancirana s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pohvalimo se lahko tudi s tem, da je bila naša predsednica Borjana Koželj pobudnica in prva predsednica Zveze nevladnih organizacij za avtizem Slovenija.

Namen društva

  • združevati strokovnjake na področju avtizma, odrasle osebe s spektro avtistično motnjo – Aspergerjev sindrom (v nadaljevanju besedila SAM), njihove starše in druge osebe.
  • spremljati zakonodajo na področju zdravstva in socialnega varstva, izobraževanja in usposabljanja,
  • nuditi pomoč specialnega pedagoga odraslim osebam z MAS na področju reševanja socialnih težav in vključevanja v družbo,
  • nuditi pomoč na področju izobraževanja (na srednješolskem in višješolskem nivoju),
  • nuditi podporo na področju zaposlovanja,
  • osveščati javnost o problemih odraslih oseb z SAM,
  • predstavljati te osebe in skupaj z njimi zagovarjati reševanje njihovih potreb in interesov v odnosu do lokalnih, nacionalnih in mednarodnih ustanov.
Revija Vox Alia je nekaj posebnega, saj je prva revija v Sloveniji, ki jo ustvarjajo odrasli ljudje z Aspergerjevim sindromom.
Društvo za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo

Zveza za avtizem Slovenije

Ulica Ivanke Uranjek 1
SI-3310 Žalec

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest