Aspergerjev sindrom

Kaj je Aspergerjev sindrom?

Aspergerjev sindrom (AS) ali aspergerjeva motnja je motnja avtističnega spektra, za katero so značilne hude težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Od drugih motenj avtističnega spektra se razlikuje po razmeroma ohranjenem jezikovnem in spoznavnem razvoju. Čeprav za diagnozo nista nujna, sta pogosto prisotna tudi telesna nerodnost in nenavadna uporaba jezika.

Značilnosti Aspergerjevega sindroma

Značilnosti Apergerjevega sindroma se kažejo na motoričnih sposobnostih, govornem področju, senzorni občutljivosti, rutini, obsesivnem interesu in tudi na posameznih področjih, kjer so osebe s SAM še posebaj močne oz. uspešne.

Na tem mestu najdete značilnosti otrok in odraslih z Aspergerjevim sindromom.

Razlikovanje po spolu

  • Aspergerjev sindrom pri dečkih (značilnosti po starostnih obdobjih, na kaj naj bodo starši pozorni).
  • Aspergerjev sindrom pri deklicah (značilnosti po starostnih obdobjih, na kaj naj bodo starši pozorni).

Pomoč družini

Družinam so na voljo različne pomoči namenjene avtistom in otrokom s posebnimi potrebami, o katerih lahko več preberete na tej povezavi. Za otroke, mladostnike in odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom pa so še posebej primerne metode Vedenjsko kognitivne terapije, Transakcijska analiza in Teacch metoda o katerih lahko več preberete tukaj.

Prilagoditve v procesu šolanja

Na tem mestu najdete nekaj splošnih napotkov, ki so dobrodošli oz. igrajo pomemben dejavnik v procesu izobraževanja otrok z Aspergerjevim sindromom. Napotki so tako razdeljeni na tiste, ki se nanašajo na otroke vključene v vrtce in šole, kot tudi na tiste, ki se nanašajo na posameznike, ki se vključujejo v srednješolske in fakultetne programe.

Zaposlitev

Glede vprašanj in možnosti zaposlitev oseb s SAM se lahko obrneta po pomoč na Centerkontura družba za svetovanje, socialni razvoj, usposabljanje in založništvo, d.o.o., Ljubljana.

Želimo vam ponuditi vse informacije in odgovore na vaša vprašanja o avtizmu in Aspergerjevem sindromu.

Zveza za avtizem Slovenije

Ulica Ivanke Uranjek 1
SI-3310 Žalec

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest