SAM aktivna družina

O programu

V okviru programa SAM aktivna družina bomo izvajali preventivne dejavnosti: izkustveno učenje s pomočjo konja kot tudi planinske pohode.

 

Izkustveno učenje s pomočjo konja

Delo bo potekalo koordinirano s strokovnimi delavci s področja avtizma in izvajalci terapevtskih dejavnosti s konji, da bo potekalo prilagojeno otrokom z avtizmom. Izvajale se bodo aktivnosti in izkustveno učenje s pomočjo konja.  Druženje, delo s konji in opazovanje interakcij konj v čredi ponuja mnogo raznovrstnih učnih situacij, ki bodo članom družine omogočile uvid v funkcioniranje posameznega družinskega člana in družino spodbudile k poglabljanju medsebojnih interakcij.

Namen dejavnosti je pomagati otrokom z avtizmom in njihovim družinam, da se preko aktivnosti s pomočjo konja naučijo bolje spoprijemati z vsakdanjimi izzivi in spremeniti način preživljanja prostega časa.

Prednost do dostopnosti do te dejavnosti imajo člani in uporabniki storitev naših članic (društev in zavodov, ki so člani Zveze).

Dejavnosti planinskih pohodov

Dejavnosti planinskih pohodov se bodo izvajale 1 x letno, vsa tri leta. Vključena bo cela družina (otrok z avtizmom, so-rojenci in starši).

Vključenih bo več družin otrok z avtizmom hkrati. Skupaj s planinskimi vodniki bomo izvedli planinski pohod z družinami otrok z avtizmom. Da bo pohod prilagojen otrokom z avtizmom, bomo pohod organizirali koordinirano strokovni delavci s področja avtizma in planinski vodniki. Hkrati bo potekala tudi predstavitev plezanja z varovanjem na plezalni steni.

Namen: dejavnost je namenjena aktivnemu preživljanju prostega časa za celo družino, hkrati pa se otrokom z avtizmom ponudi nova prostočasna aktivnost.

Gre za spodbujanje zdravega življenjskega sloga družin, ki ima sočasno več pozitivnih učinkov:

  • telesno zdravje vseh udeležencev
  • aktivno preživljanje prostega časa kot preventivna dejavnost preprečevanja pojava ne-kemične odvisnosti  otroka z avtizmom, ki je pogosto prisotna pri otrocih z avtizmom;
  • druženje in povezovanje več družin z avtizmom hkrati in izmenjavo izkušenj, navezovanje stikov med otroki in razvijanje prijateljstva, povezovanje med in s so-rojenci.

Projekt ima svojo FB stran, ki jo lahko najdete na tej povezavi.

Projekt Avtizem – SAM z drugimi II sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Zveza za avtizem Slovenije

Ulica Ivanke Uranjek 1
SI-3310 Žalec

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest