Osebni asistenti odraslih z avtizmom

O projektu

Projekt osebne asistence odraslim z avtizmom se je v Sloveniji prvič odvijal v letih 2015 in 2016. Namenjen je zagotoviti redno ali občasno asistenco odraslim osebam z avtizmom. Septembra 2017 smo začeli s prvo ponovitvijo usposabljanja, ki smo jo tokrat še nekoliko okrepili in razširili. V program usposabljanja smo vključili 12 prostovoljcev, ki asistenco nudijo mladostnikom in odraslim z Aspergerjevim sindromom.

Dejavnosti osebne asistence potekajo v Ljubljani in na Obali. V sklopu projekta Avtizem – SAM z drugimi je usposabljanje organizirano jeseni 2017, jeseni 2018 in na obali tudi pomladi 2019Cilj projekta je nuditi osebam z avtizmom pomoč asistenta pri tistih dejavnostih, ki jih same ne zmorejo ter na tak način krepiti njihovo samostojnost.

Potrebujete naš nasvet ali usmeritev?

Usposabljanje spremljevalcev

Usposabljanje poteka v štirih delih:

1. del

V prvem delu smo se osredotočili predvsem na pridobivanje zainteresiranih prostovoljcev. Obrnili smo se zlasti na fakultete humanističnih študijev in upokojence.

2. del

V drugem delu smo izvedli predavanja v treh delih. Namen predavanj je bil bodoče asistente seznaniti z motnjami avtističnega spektra, predstaviti metode in tehnike dela z odraslimi ter etiko prostovoljnega dela.

3. del

V tretjem delu smo organizirali več skupnih srečanj asistentov, oseb z Aspergerjevim sindromom in njihovih družin. Ta so bila namenjena medsebojnemu spoznavanju in navezovanju stikov.

4. del

V četrtem delu skozi vse leto poteka spremljanje dela asistentov in morebitna pomoč pri načrtovanju in izvajanju skupnih aktivnosti. Asistentom so enkrat mesečno na voljo intervizijska srečanja.

Osebam s SAM želimo zagotoviti kakovostne in strokovno usposobljene asistente.

Zveza za avtizem Slovenije

Ulica Ivanke Uranjek 1
SI-3310 Žalec

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest