Integrirane igralne skupine za otroke z avtizmom: Razvijanje socializacije in imaginacije preko igre s sovrstniki

Izobraževanje je namenjeno poglobljeni predstavitvi terapevtskega modela integriranih igralnih skupin (IPG). Model je bil oblikovan z mislijo na premišljeno vključevanje otrok z avtizmom v družbo sovrstnikov in je izjemen doprinos knjihovi celostni obravnavi.

Predava: utemeljiteljica modela dr. Pamela Wolfberg, ki bo prav za to priložnost pripotovala iz Kalifornije.

O izobraževanju

Tekom izobraževanja boste udeleženci poglobljeno spoznali model integriranih igralnih skupin, ki stremi k zagotavljanju pozitivnih igralnih izkušenj, ključnih za optimalen razvoj otrok z avtizmom. Osnovan je bil v kontekstu socio-kulturne teorije Vigotskega (1966, 1978), ki poudarja, da je igra pomemben odraz otrokovega trenutnega delovanja in obenem ključna vzpodbuda za njegov nadaljnji razvoj. Na osnovi empiričnih izsledkov zadnjih dvajsetih let se je IPG uveljavil kot dokazano učinkovit terapevtski model (National Autism Center, 2009), ki otrokom z avtizmom omogoča usmerjeno igro z omejenim številom razvojno normativnih sovrstnikov ob podpori usposobljene odrasle osebe, ki jih vodi v območje bližnjega razvoja. Pomoč pri interakcijski recipročnosti in podpora, ki jo otroci z avtizmom dobijo za tolmačenje trenutne situacije, omogočata položaj, v katerem so sposobni presegati svoje siceršnje delovanje.

Program integriranih igralnih skupin je mogoče izvajati v okviru dodatne strokovne pomoči, ki jo otroci prejemajo v vrtcih in šolah, kot poseben projekt povezovanja med vzgojno-izobraževalnimi programi in zavodi, kot samostojen terapevtski program v okviru ambulantne dejavnosti ali zasebne klinične prakse ali kot del širšega terapevtskega programa, ki se izvaja v domačem okolju.

Predavala bo dr. Pamela Wolfberg, profesorica na Oddelku za specialno pedagogiko na Državni univerzi v San Franciscu, kjer deluje kot fakultetna svetovalka za program Autism Spectrum Graduate Certificate, obenem pa svetuje tudi pri Joint Doctoral program, ki poteka v sodelovanju z Univerzo Kalifornije, Berkeley. Kot utemeljiteljica modela integriranih igralnih skupin (v izvirniku Integrated Play Groups® ali IPG model) in ustanovna direktorica združenja Autism Collective for Peer Socialization, Play and Imagination, je aktivna na raziskovalnem področjuizobražuje starše in strokovnjake po svetu ter si kot zagovornica človekovih pravic prizadeva za globalno uveljavitev visoko kakovostnih inkluzivnih programov medvrstniške socializacije. Obenem je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih prispevkov, tudi v najuglednejših znanstvenih revijah. Svoje življenjsko delo je imela doslej priložnost predstaviti širom po svetu. Zanj in za svoj prispevek družbi je prejela številne ugledne nagrade.

Kdaj in kje

Izobraževanje bo potekalo 25. in 26. maja, v M hotelu v Ljubljani.

Kotizacija in prijave

Kotizacija: 300 €

Zgodnje prijave (plačana kotizacija do 25. 4. 2018): 260 €

Prijave zbiramo do 20. 5. 2018 oz. do zapolnitve prostih mest na ipg.seminar@gmail.com

V ceno prijavnine je vključen izvod priročnika za praktično delo. Strokovni delavci lahko potrdilo o udeležbi na seminarju uveljavljajo tudi za dodelitev točk za napredovanje v nazive.

Dodatne informacije

Več informacij o dogodku najdete tukaj in na fb strani dogodka.

Za morebitne dodatne informacije pišite na ipg.seminar@gmail.com

Organizator izobraževanja

Organizator izobraževanja je To sem jaz, zavod za pomoč otrokom z motnjami avtističnega spektra in njihovim družinam, Podgorje

Pin It on Pinterest

Share This