Slavnostna otvoritev Centra ASPI

Slavnostno odprtje Centra ASPI bo potekalo v petek, 20. aprila 2018, s pričetkom ob 11. uri, v Domžalah, Stobovska ulica 8.

Center za mladostnike in odrasle s SAM je prvi primer v Sloveniji, kjer bo program posvečen izključno mladostnikom in odraslim osebam s SAM.

Društvo ASPI združuje mladostnike in odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom, njihove starše in prijatelje. Ustanovljeno je bilo v začetku leta 2010 zato, saj v naši državi za odrasle s SAM ni ustrezno poskrbljeno in nemalokrat so jim kršene človekove pravice. Društvo ASPI je bilo prvo, ki se je začelo ukvarjati s problemi odraslih na tem področju. V zadnjem letu v programe poleg odraslih vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi.

Osebe z avtizmom potrebujejo veliko razumevanja, podpore in spremenjene obravnave drugačnosti, da lahko aktivno družbeno participirajo. V naši družbi so jim te pravice velikokrat kršene. Osebe z avtizmom pa predstavljajo za družbo tudi velik potencial, saj znajo biti zelo kreativne, kar že prepoznavajo v nekaterih vodilnih svetovnih podjetjih v tujini pa tudi pri nas. K njihovi vključenosti pripomore tudi Center ASPI, ki bo svoja vrata odprl 20. aprila 2018 s pomočjo Slovenske Karitas, župnije Domžale in donacij so v brezplačen najem pridobili hišo v Domžalah. Tudi uredili in obnovili so jo s pomočjo donacij in prostovoljnim delom. Hišo so urejali v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s SAM. V primeru zadostne finančne podpore, bodo v hiši lahko zagotovili tudi bivanje dvema ali trem osebam s SAM. Za te osebe ter njihove starše in strokovne delavce je to izjemen dosežek, ki vzpodbudno vpliva na zagotavljanje boljše prihodnosti oseb s SAM ter njihovega vključevanja v družbo.

Z veseljem bodo ta pomemben trenutek delili z vami! Prisrčno vabljeni!

Pin It on Pinterest

Share This