Udeležili smo se prvega javnega posveta o prihodnosti področja vzgoje in izobraževanja

Predstavnica Zveze NVO za avtizem Slovenije se je danes udeležila prvega javnega posveta o prihodnosti področja vzgoje in izobraževanja, ki je bilo 29. 3. 2019 od 15:00 do 19:00 v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Posvet je s pozdravnim nagovorom otvoril in moderiral minister dr. Jernej Pikalo. Minister je poudaril, da je potrebno sistem izobraževanja postaviti za naslednjih dvajset let tako, da bo šola razvijala otrokom ljubezen do učenja, ki traja celo življenje in ljubezen do spoznavanja novega. V razpravo se je prijavilo 40 govorcev, ki so prihajali iz vrtcev, osnovnih, srednjih in glasbenih šol, tudi predstavnica bolnišnične šole iz Ljubljane, ki je še posebej izpostavila porast števila otrok, ki se znajdejo na pedo-psihiatričnem oddelku zaradi poskusov samomora ali depresije in prehranskih motenj. Kar nekaj je bilo predstavnikov nevladnih organizacij, združenj staršev, civilnih iniciativ staršev, staršev, predstavnikov sindikata, predstavnica Mestne občine Ljubljana in drugih. Manjkali niso tudi predstavniki Pedagoške fakultete iz Ljubljane, ki so jo zastopali dekan in profesorice.

Naši poudarki na posvetu

Predstavnica Zveze NVO za avtizem je poudarila, da je šolski sistem od segregirane oblike izobraževanja otrok s posebnimi potrebami skozi desetletja prešel v integracijski model izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. V zadnjem desetletju govorimo o inkluziji, ki pa v praksi ne zaživi tako, kot bi morala. Poudarila je stališče Zveze NVO za avtizem Slovenije, da želimo, da se oblikuje takšno inkluzivno okolje, ki bo stimulativno za osebe z avtizmom in v katerem bodo posamezniki z avtizmom lahko razvijali socialne veščine, hkrati pa krepili svoje potenciale, ki jih imajo. Le tako bodo ti izjemni posamezniki vključeni in ne izključeni, ki se bodo le tako lahko razvili v samo-realizirane in aktivne državljane. Za takšno inkluzivno okolje pa je potrebno izobraziti strokovne delavce vrtcev in šol, poskrbeti za podporne sisteme vzgojiteljev in učiteljev, zagotoviti finančna sredstva za dodatni kader kot podporo otroku in učitelju, ustrezne prostorske pogoje in sočasno delati z vrstniki in starši teh vrstnikov.

Posvet v videu

Posvet si lahko ogledate na tej povezavi.

Morda vas zanima tudi:

Program izobraževanja spremljevalcev otrok z avtizmom

Ponovno organiziramo izobraževanje spremljevalcev otrok z avtizmom Na Zvezi NVO za avtizem Slovenije si že dlje časa prizadevamo, da bi otroci z avtizmom, ki potrebujejo spremljevalca zaradi težav s komunikacijo in slabših prilagoditvenih spretnosti, imeli pravico do...

Društvo ASPI zbira prijave za pridobitev osebnega asistenta

Obveščamo vas, da Društvo ASPI v letošnjem letu ponovno izvaja usposabljanje osebnih asistentov mladostnikov in odraslih oseb s SAM (spektroavtistična motnja). Osebna asistenca bo po končanem usposabljanju na voljo v Ljubljani, Domžalah oz. po dogovoru. V program...

Stran 1 od 2312345...1020...Zadnja »

Zveza NVO za avtizem Slovenije

Tržaška cesta 2
SI-1000 Ljubljana

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest

Share This