Udeležili smo se prvega javnega posveta o prihodnosti področja vzgoje in izobraževanja

Predstavnica Zveze NVO za avtizem Slovenije se je danes udeležila prvega javnega posveta o prihodnosti področja vzgoje in izobraževanja, ki je bilo 29. 3. 2019 od 15:00 do 19:00 v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Posvet je s pozdravnim nagovorom otvoril in moderiral minister dr. Jernej Pikalo. Minister je poudaril, da je potrebno sistem izobraževanja postaviti za naslednjih dvajset let tako, da bo šola razvijala otrokom ljubezen do učenja, ki traja celo življenje in ljubezen do spoznavanja novega. V razpravo se je prijavilo 40 govorcev, ki so prihajali iz vrtcev, osnovnih, srednjih in glasbenih šol, tudi predstavnica bolnišnične šole iz Ljubljane, ki je še posebej izpostavila porast števila otrok, ki se znajdejo na pedo-psihiatričnem oddelku zaradi poskusov samomora ali depresije in prehranskih motenj. Kar nekaj je bilo predstavnikov nevladnih organizacij, združenj staršev, civilnih iniciativ staršev, staršev, predstavnikov sindikata, predstavnica Mestne občine Ljubljana in drugih. Manjkali niso tudi predstavniki Pedagoške fakultete iz Ljubljane, ki so jo zastopali dekan in profesorice.

Naši poudarki na posvetu

Predstavnica Zveze NVO za avtizem je poudarila, da je šolski sistem od segregirane oblike izobraževanja otrok s posebnimi potrebami skozi desetletja prešel v integracijski model izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. V zadnjem desetletju govorimo o inkluziji, ki pa v praksi ne zaživi tako, kot bi morala. Poudarila je stališče Zveze NVO za avtizem Slovenije, da želimo, da se oblikuje takšno inkluzivno okolje, ki bo stimulativno za osebe z avtizmom in v katerem bodo posamezniki z avtizmom lahko razvijali socialne veščine, hkrati pa krepili svoje potenciale, ki jih imajo. Le tako bodo ti izjemni posamezniki vključeni in ne izključeni, ki se bodo le tako lahko razvili v samo-realizirane in aktivne državljane. Za takšno inkluzivno okolje pa je potrebno izobraziti strokovne delavce vrtcev in šol, poskrbeti za podporne sisteme vzgojiteljev in učiteljev, zagotoviti finančna sredstva za dodatni kader kot podporo otroku in učitelju, ustrezne prostorske pogoje in sočasno delati z vrstniki in starši teh vrstnikov.

Posvet v videu

Posvet si lahko ogledate na tej povezavi.

Morda vas zanima tudi:

Avtizem v medijih – Studio ob 17:00

Avtizem v medijih – Studio ob 17:00

Fotografija: vir. V sredo, 7.7.2021 smo bili gostje na Radiu Prvi. Skupaj z ostalimi gosti smo odprto spregovorili o potrebi po spremembi ZUOPP, ker nekateri otroci s posebnimi potrebami potrebujejo stalnega spremljevalca, pa jim ta pravica že več let kršena. V...

Spremljevalci otrok z avtizmom – sprememba ZUOPP

Spremljevalci otrok z avtizmom – sprememba ZUOPP

Fotografija: vir. Zveza za avtizem Slovenije izvaja projekt  Avtizem SAM z drugimi II, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.  Ena od  naših projektnih  nalog je tudi  zagovorništvo. Seveda pa ne glede na projekt , člani Zveze poskušamo že sedem let in pol  urediti...

Zveza NVO za avtizem Slovenije

Tržaška cesta 2
SI-1000 Ljubljana

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest

Share This