Fotografija: vir.

Univerza v Cambridgeu vas ponovno vabi k sodelovanju v raziskavi o dostopnosti storitev za osebe z avtizmom.

Študija o dostopu do storitev za avtizem (ACCESS-EU)

Raziskovalna ekipa: dr. Joyce Man, dr. Rosie Holt, dr. Amber Ruigrok, dr. Carrie Allison, dr. James Cusack, Aurélie Baranger, Kathryn Gibbs in Profesor Simon Baron-Cohen

E-pošta: autismpolicyresearch@medschl.cam.ac.uk

Slovenski vprašalnik najdete TUKAJ

Vprašalnik v angleškem jeziku je dostopen na tej povezavi.

Čemu je namenjena ta raziskava?

Ta raziskava je namenjena primerjavi globalnega dostopa do in izkušenj s številnimi storitvami za avtistične osebe in njihove družinske skrbnike. Navedeno med drugim vključuje storitve zdravstvene oskrbe in storitve za duševno zdravje, socialno varstvo in izobraževalne, zaposlitvene ter terapevtske storitve. Večina ankete zajema izkušnje z dostopom do splošnih storitev v zadnjih dveh letih. Glede na trenutne okoliščine smo v zadnji del ankete vključili nekaj vprašanj o storitvah, povezanih s COVID-19.

Obstajata dve različici ankete: ena za avtistične osebe, starejše od 16 let, in druga za družinske skrbnike avtističnih oseb.  Če ste avtistična oseba in skrbnik avtistične osebe hkrati, lahko eno različico ankete izpolnite zase in drugo različico v imenu avtističnega družinskega člana, za katerega skrbite.

Izvedeti želijo naslednje:

1.         Ali so na voljo lokalne storitve za avtistične osebe in njihove skrbnike.

2.         Kakšna je kakovost teh storitev?

3.         Ali obstajajo ključne razlike pri dostopu do storitev in njihovi kakovosti med državami.

Rezultati raziskave bodo uporabljeni za oblikovanje priporočil za oblikovalce politik in globalno izboljšanje dostopnosti storitev za avtistične osebe.

Kdo lahko sodeluje?

A)        Avtistične osebe, starejše od 16 let.

B)        Družinski skrbniki (starejši od 16 let) avtističnih oseb katerekoli starosti.

Anketa je namenjena posameznikom (ali skrbnikom družinskega člana) s formalno diagnozo avtizma, samodiagnozo in/ali tistim, ki čakajo na storitev postavitve diagnoze avtizma.

Izpolnjevanje ankete je prostovoljno in sodelovanje lahko kadarkoli prekinete.  Več informacij in anketni vprašalnik najdete TUKAJ