2.aprila je bil je svetovni dan zavedanja o avtizmu. Še posebej pomembno se nam zdi, da ozavestimo otroke in mladostnike, da so med njimi otroci, ki potrebujejo ne le prilagojen način učenja, temveč tudi prilagojen način druženja z vrstniki, saj se le srečen in sprejet otrok lahko tudi uspešno uči. Želimo prebuditi zavedanje, da si otroci z avtizmom družbe vrstnikov želijo enako močno, kot vsi otroci, le da včasih ne vedo, kako se naj vključijo med vrstnike. Zato potrebujejo pomoč odraslih in vrstnikov. Če želimo, da bodo vrstniki zmogli in znali pomagati otroku z avtizmom, jih moramo naučiti, kako. Zato potrebujejo vpogled v svet otroka z avtizmom. Takšen vpogled pa lahko dobijo tudi z branjem knjig, ki naslavljajo avtizem in seveda preko kvalitetnega pogovora z odraslimi po branju knjige, kajti, ne le branje, pomembna je tudi pravilna interpretacija prebrane vsebine. Tukaj pa potrebujemo vas, dragi vzgojitelji in učitelji. Z roko v roki lahko skupaj prehodimo to pot.

Zato smo otroke v vrtcih in otroke in mladostnike v osnovnih šolah povabili k sodelovanju  v  natečaju, kjer zmagajo vsi, ki sodelujejo.

Otroci so sami ali skupaj z vzgojiteljicami in učiteljicami brali  knjige, ki naslavljajo avtizem. Po branju pa so se o vsebini pogovorili in poustvarjali.

Svoje izdelke so razstavili v naši spletni galeriji, ki smo jo pripravili v ta namen. Izdelke si lahko pogledate T U K A J .

Vsem otrokom in njihovim mentorjem ter mentoricam se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje, predvsem pa za to, da so širili zavedanje, da so med nami otroci z avtizmom, ki bi se prav tako radi igrali in družili z vrstniki, kot vsi drugi otroci.

Otrokom bomo v zahvalo poslali modre balone, mentorji pa dobijo potrdila o sodelovanju.

Projekt Avtizem SAM z drugimi sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Pin It on Pinterest

Share This