V soboto, 7.maja 2022 bo potekal drugi del SAM tržnice: Avtizem in hrana – predavanje in okrogla miza.

Dogodek bo potekal v živo, v Ljubljani in na ZOOM- u:
9:15 do 9:30 – prihod udeležencev
9:30 do 11:30 – dve predavanji:

Mikrobiom črevesja – dr. Aleš Lapanje, molekularni mikrobiolog in svetovno priznan znanstvenik, ki se že več kot 20 let ukvarja z različnimi mikrobiomi, zaposlen je na Institutu Jožef Stefan, sodeluje s številnimi laboratoriji po svetu (Švica, ZDA, Belgija, Nemčija, Nizozemska …) in je lastnik podjetja Inštitut za metagenomiko in mikrobne tehnologije, d.o.o, (www.ibiom.eu). Več o njem izveste T U K A J.

Specifičnost črevesne mikrobiote pri otrocih z nevro-razvojnimi zaostanki – dr.Katarina Bojović, dipl.def. logoped. Zaposlena je v Specialistični ordinaciji dr. Selakovič v Beogradu. Doktorirala je na Biološki fakulteti Univerze v Beogradu in pridobila naziv doktorica znanosti bioloških ved. V Kraljevi pediatrični kliniki v Oslu na Norveškem je opravila usposabljanje za HPLC aparat za odkrivanje urinskih peptidov kot faktorjev rizika za nastanek zaostankov v razvoju otrok z avtizmom. Je udeleženka mednarodnih konferenc s področja avtizma in drugih razvojnih motenj (Rim, Varšava, Ljubljana). Je tudi so-avtorica več prispevkov s področja biomedicinskih posegov v zgodnji rehabilitaciji otrok z motnjami v razvoju. Je tudi avtorica dveh prispevkov, objavljenih v priznanih mednarodnih revijah (M21). Predavala bo preko ZOOM-a v srbskem jeziku.

– Spekter avtističih motenj – diagnostične možnosti, rezultati parametrov oksidativnega stresa – predstavitev potekajoče raziskave prof. dr. Joško Osredkar, mag. farm, višji svetnik. 

11:30 do 12:00: odmor.

12:00 do 13:00: okrogla miza, kjer bodo na vaša vprašanja odgovarjali:

– prof. dr. Joško Osredkar, mag. farm, višji svetnik,
dr. Aleš Lapanje,
– dr. Mila Selaković in dr. Katarina Bojović (Ordinacija Selaković Beograd, preko ZOOM-a v srbskem jeziku),
– mag. Ana Lapanje, 
– Alenka Bratušek, mag. farmacije.

Obvezna je prijava na dogodek (o kraju izvedbe dogodka bodo prijavljeni na dogodek v živo obveščeni po elektronski pošti – prednost imajo zgodnje prijave, saj je število mest “v živo” omejeno. Vsi ostali bodo lahko sodelovali preko ZOOM–a, ki bodo prejeli povezavo na ZOOM dan pred dogodkom). Prijave zbiramo do četrtka, 5.maja 2022. Prijavite se T U K A J.

Dogodek poteka v okviru projekta Avtizem SAM z drugimi II in je za udeležence brezplačen. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Pin It on Pinterest

Share This