Ponosni smo, da nam je uspelo organizirati in izvesti dogodek, s katerim smo si drznili odstreti nekaj tančic iz te teme – prehrana otrok z avtizmom, kdaj dieta, kakšna dieta, prehranski dodatki, na podlagi česa izbrati prava živila za otroka … Še posebej ponosni smo, ker smo k mikrofonu povabili kompetentne sogovornike za obravnavano temo.

Svoj strokovni pogled so prispevali:

Vsem predavateljem in sogovornikom okrogle mize se iskreno zahvaljujemo za njihov strokovni prispevek, še posebej pa se jim zahvaljujemo, ker so sodelovali brez honorarja.

Če na kratko povzamemo današnja predavanja in okroglo mizo:

  • Vsak človek ima svoj lasten mikrobiom.
  • Otroci z nevrološkimi zaostanki v razvoju imajo drugačen mikrobiom od otrok z nevrotipičnim razvojem.
  • Prehranska intervencija je smiselna, če je natančno določena za posameznika in tudi spremljana s strani ustreznih strokovnjakov.
  • Prehranski dodatki so smiselni, vendar strokovno nadzorovano in ne časovno neomejeno.
  • Raziskav na to temo je v svetu vedno več, a kljub temu ostaja še veliko neodgovorjenih vprašanj.

Odgovorili smo na veliko vprašanj udeležencev, ki so nas spremljali v dvorani in preko ZOOM-a  – od 209 prijavljenih se je dogodka danes udeležilo 115 udeležencev, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Veliko vprašanj je ostalo še odprtih, saj se je čas prehitro odvrtel.

Strinjali smo se, da je tema obširna, da se dotika mnogih družin z avtizmom in da bomo na to temo na Zvezi za avtizem aktivno delovali tudi v prihodnje.

Dogodek smo snemali – posnetek bomo v prihodnjih dneh objavili na spletni strani Zveze za avtizem in na FB strani projekta Avtizem SAM z drugimi II.

Dogodek je potekal v okviru projekta Avtizem SAM z drugimi II, v programu SAM tržnica (2.del). Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje. Dogodek je bil za udeležence brezplačen.

Pin It on Pinterest

Share This