2.april je svetovni dan zavedanja o avtizmu.

»Vzpostavimo vključujočo družbo za osebe z avtizmom!« je slogan mednarodne organizacije Autism Europe ob letošnjem 2.aprilu.

Še posebej pomembno se nam zdi, da ozavestimo otroke in mladostnike, da so v njihovi sredini vrstniki, ki potrebujejo ne le prilagojen način učenja, temveč tudi prilagojen način druženja z vrstniki, saj se le srečen in sprejet otrok lahko tudi uspešno uči. Želimo prebuditi zavedanje, da si otroci z avtizmom družbe vrstnikov želijo enako močno, kot vsi otroci, le da včasih ne vedo, kako se naj vključijo mednje. Zato potrebujejo pomoč odraslih in vrstnikov.

Če želimo, da bodo vrstniki zmogli in znali pomagati otroku z avtizmom, jih moramo naučiti, kako. Zato potrebujejo vpogled v svet otroka z avtizmom. Takšen vpogled pa lahko dobijo tudi z branjem knjig, ki naslavljajo avtizem in seveda preko kvalitetnega pogovora z odraslimi po branju knjige, kajti, ne le branje, pomembna je tudi pravilna interpretacija prebrane vsebine. Tukaj pa potrebujemo vas, dragi vzgojitelji in učitelji. Z roko v roki lahko skupaj prehodimo to pot.

Zato ponujamo otrokom v vrtcih in šolarjem v šolah sodelovanje na tem dogodku, kjer zmagajo vsi, ki sodelujejo.

Otroci naj berejo knjige, ki naslavljajo avtizem sami ali pa berite skupaj z njimi. Po branju pa se o vsebini pogovorite in poustvarjajte: rišite, slikajte, pišite, dramatizirajte, pojte, plešite …

Ponujamo vam nekaj naslovov knjig za različne starosti, seveda pa lahko berete  tudi druge knjige s tega področja:

– Mark Haddon; Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa;

– L. Ely, P. Dunbar: Luka je med nami;

– James Copeland: Iz ljubezni do Ane;

– Alenka Vojska Kušar: Naš Ambrož;

– Kathy Hoopmann: Vse mačke imajo Aspergerjev sindrom;

– Alenka Klemenc: Kako je biti jaz;

– Alenka Klemenc: Juretovo leto;

– Graeme Simsion: Projekt Rosie;

– Graeme Simsion: Projekt otrok;

– Barry Jonsberg: Moje življenje kot ABECEDA;

– Federico De Rosa: Moj avtizem in moja vera ;

– Naoki Higašida: Zakaj skačem;

– Ignac Schmidt: Drama je biti starš vesoljca;

– Helena Kraljič: Žan je drugačen;

– Mateja Tominšek Perovšek: Moj prijatelj Oli;

– Ivona Březinová: Vpij potiho, brat.

Pogoji sodelovanja v natečaju Modri SAM 2023:

– obvezna e-prijava na natečaj: T U K A J.
– obvezno branje (vsaj) ene knjige (iz našega seznama ali po vaši izbiri);
– poustvarjanje;
– ustrezno označeni izdelki (vrtec/ šola, oddelek ali razred, mentor)  in objava teh izdelkov (fotografije izdelkov, video ali avdio izdelki, pdf zapisi …) v naši spletni galeriji (povezavo do galerije dobite po oddaji prijave).

Čas za prijavo: od 1.4.2023 do 30.4.2023.

Čas za oddajo izdelkov v spletno galerijo: od 2.aprila do 30. aprila 2023.

Zveza za avtizem Slovenije bo do 16. maja 2023 pregledala vse prispele izdelke. Vsi oddelki vrtcev in vsi razredi šol, ki bodo oddali prijavo in v spletno galerijo naložili ustrezno označene izdelke v dogovorjenih rokih, prejmejo modre balone, njihovi mentorji pa potrdilo o sodelovanju v natečaju.

Že sedaj se veselimo sodelovanja in težko pričakujemo vaše izdelke v naši spletni galeriji. Galerija bo za ogled dostopna na naši spletni strani https://www.zveza-avtizem.eu/ ali na naši FB strani Zveze za avtizem ali na FB strani projekta Avtizem SAM z drugimi III.

Projekt Avtizem SAM  z drugimi III izvaja Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Z doniranimi sredstvi pa ga podpira tudi podjetje Terme Dobrna.

 

Pin It on Pinterest

Share This