Udeležili smo se sestanka na Ministrstvu za izobraževanje

V sredo, 13. 2. 2019 so se predstavnice Zveze NVO za avtizem Slovenije udeležile sestanka na MIZŠ. Sprejel jih je minister, dr. Jernej Pikalo.

Predstavile so mu problematiko izobraževanja otrok z avtizmom v vseh izobraževalnih obdobjih, še zlasti pa perečo problematiko kršenja ustavnih pravic otrokom z avtizmom, ki bi za zdrav razvoj in enake možnosti za izobraževanje potrebovali stalnega spremljevalca, ki pa jim zaradi 10. člena ZUOPP ne pripada. Obstoječi zakon že od sprejetja (12. 7. 2011) dalje krši temeljne ustavne pravice otrok s posebnimi potrebami do enakih možnosti za izobraževanje, kar je s strokovno pravno ekspertizo ugotovil izredni profesor dr. Marko Novak v sodelovanju z Mestno občino Celje. Zato so izrazile željo, da se zakon spremeni takoj in začne veljati takoj, sicer bo potrebno to pravico otrok iskati na ustavnem sodišču.

Beseda je tekla tudi o neenakih možnostih otrok z avtizmom za obiskovanje javnih glasbenih šol, kljub temu, da imajo mnogi otroci z avtizmom absoluten posluh in so na področju glasbe nadarjeni. Dostop do javnih glasbenih šol jim omejuje sprejemni izpit, ki ga mnogi, kljub nadarjenosti zaradi težav s komunikacijo ne zmorejo opraviti. Opozorile so tudi na prenizko stopnjo osveščenosti in pogosto prenizko stopnjo specifičnih znanj strokovnih delavcev v osnovnem, srednjem in glasbenem šolstvu.

V pogovoru je bila obravnavana problematika pomanjkanja kadrov za pomoč otrokom z avtizmom (specialni in rehabilitacijski pedagogi, logopedi).

Za kvalitetno inkluzivno izobraževanje otrok z avtizmom je izjemnega pomena, da ravnatelji poznajo potrebe otroka z avtizmom in ustrezne vzgojno – izobraževalne pristope.

Ministra so seznanile z dejstvom, da si Zveza NVO za avtizem že dve leti zaporedoma prizadeva, da bi ravnateljem osnovnih in glasbenih šol predstavila projekt Avtizem SAM z drugimi in jim ob tem predstavila značilnosti in potrebe otrok z avtizmom. Kljub ponudbi, da strokovni delavci Zveze NVO za avtizem Slovenije izvedejo brezplačne delavnice za ravnatelje, MIZŠ doslej ni sprejelo te možnosti. Na srečanju so z ministrom dogovorili, da bo delavnica za ravnatelje izpeljana na MIZŠ v spomladanskem terminu. Predstavnice Zveze NVO za avtizem Slovenije so na srečanju poudarile, da je za kvalitetno inkluzivno izobraževanje otrok z avtizmom izjemnega pomena, da ravnatelji poznajo potrebe otroka z avtizmom in ustrezne vzgojno – izobraževalne pristope.

Za ustrezen razvoj zavedanja o avtizmu in s tem v zvezi reševanja problematike potrebno dobro medresorsko sodelovanje vseh vpletenih ministrstev.

Ob koncu srečanja so poudarile, da je za ustrezen razvoj zavedanja o avtizmu in s tem v zvezi reševanja problematike potrebno dobro medresorsko sodelovanje vseh vpletenih ministrstev in ob tem izpostavile, da je Zveza NVO za avtizem vzpostavila dobro sodelovanje z Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in da si takšnega sodelovanja želi tudi z Ministrstvom za izobraževanje. Ob koncu so se dogovorili, da se srečanje ponovi še pred poletnimi počitnicami, sočasno pa so ministra povabile na nacionalno konferenco o avtizmu, ki jo Zveza NVO za avtizem organizira ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu 2. aprila 2019 v Ljubljani, in bo potekala pod okriljem projekta Avtizem SAM z drugimi, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Morda vas zanima tudi:

Program izobraževanja spremljevalcev otrok z avtizmom

Ponovno organiziramo izobraževanje spremljevalcev otrok z avtizmom Na Zvezi NVO za avtizem Slovenije si že dlje časa prizadevamo, da bi otroci z avtizmom, ki potrebujejo spremljevalca zaradi težav s komunikacijo in slabših prilagoditvenih spretnosti, imeli pravico do...

Društvo ASPI zbira prijave za pridobitev osebnega asistenta

Obveščamo vas, da Društvo ASPI v letošnjem letu ponovno izvaja usposabljanje osebnih asistentov mladostnikov in odraslih oseb s SAM (spektroavtistična motnja). Osebna asistenca bo po končanem usposabljanju na voljo v Ljubljani, Domžalah oz. po dogovoru. V program...

Stran 1 od 2312345...1020...Zadnja »

Zveza NVO za avtizem Slovenije

Tržaška cesta 2
SI-1000 Ljubljana

Kontakt

E-mail: zveza.avtizem@gmail.com

Spremljajte nas tudi na FB

Pin It on Pinterest

Share This