Usposabljanje in strokovno izpopolnjevanje za osebne asistente mladostnikov in odraslih oseb z avtizmom

 

Osebe s SAM (spektroavtistično motnjo) in njihove družine so v družbi zelo ranljiva skupina, potrebujejo podporo na področju krepitve duševnega zdravja, tako pri varovanju duševnega zdravja kot pri rehabilitaciji in pri vključevanju v okolje.

Osebam s SAM lahko bistveno pomagajo spremljevalci in osebni asistenti, ki so posebej usposobljeni za to delo. Uspešno vključevanje v socialno okolje lahko zmanjša ali prepreči razvoj motenj na področju duševnega zdravja. SAM vpliva na življenje celotnih družin, ne le na osebe s SAM.

 

V programu usposabljanja osebnih asistentov mladostnikov in odraslih oseb s SAM bodo udeleženci spoznali značilnosti SAM ter se seznanili s področji, na katerih te osebe potrebujejo podporo v vsakodnevnem življenju.

 

Usposabljanje je sestavljeno iz uvodnih seminarjev, ki bodo potekala v letu 2018, osebne asistence mladostniku ali odrasli osebi s SAM, ter spremljanja nadaljnjega dela in redne intervizije s strokovnjaki. Asistenti bodo z nudenjem asistence pričeli z letom 2019.

 

Uvodna predavanja bodo izvajali priznani strokovnjaki iz področja avtizma: dr. Marta Macedoni Lukšič, dr. Nataša Potočnik Dajčman, Aleksandra Jeličić, Nives Skamlič in Janja Kranjc.

 

Usposabljanje bo potekalo v Ljubljani in na Obali. Udeležba je brezplačna. Število prostih mest na usposabljanju je 20 v Ljubljani in 10 na Obali. Prijave sprejemamo do   30. 9. 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest na elektronsko pošto: zveza.avtizem@gmail.com.  Natančen program in razpored predavanj bomo prijavljenim asistentom posredovali v mesecu oktobru.

 

Prijava

Prijave zbiramo do 30. 9. 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest. Prijavnica se nahaja tukaj.

Izpolnjeno in scenirano prijavnico lahko pošljete po elektronski pošti: zveza.avtizem@gmail.com ali po pošti na naslov Zveza za avtizem SAM, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana. Predpogoj za prijavo je 18 let.

 

Potrdilo o usposobljenosti

Potrdilo o končanem usposabljanju prejmejo udeleženci, ki bodo prisotni na uvodnih predavanjih, se bodo udeležili najmanj 70% supervizij, bodo izvajali asistenco do konca leta 2019, ter se udeleževali neformalnih srečanj in na ta način prispevali k socialnemu vključevanju mladostnikov in odraslih s SAM.

 

 

Dodatne informacije

Za več informacij pišite na zveza.avtizem@gmail.com.

 

Usposabljanje je del projekta Avtizem – SAM z drugimi, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Pin It on Pinterest

Share This