Fotografija: vir.

Predstavnice Zveze za avtizem Slovenije so se danes, v ponedeljek, 3.10.2022 udeležile posveta “Za boljšo prihodnost otrok”,  ki je potekal v državnem zboru Republike Slovenije.

Navajamo besedilo zapisano na spletni strani državnega zbora:

“V Državnem zboru je danes, 3. oktobra 2022, potekal posvet Za boljšo prihodnost otrok, ki ga je Državni zbor organiziral na pobudo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič. Na posvetu so sodelovali predstavniki nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami in otroki, ki živijo v revščini in v nasilju, ter najvišji predstavniki državnih organov, ki so zadolženi (tudi) za to področje. Zbrane je uvodoma nagovorila predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je med drugim dejala:

»Kaj pa si želijo naši otroci? Želijo si živeti v svetu, v katerem imajo vsi otroci enake možnosti za razvoj svojih potencialov. Želijo si živeti v svetu, kjer je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh ljudi in kjer življenja ne zaznamujeta revščina, nasilje in diskriminacija. Želijo si živeti v svetu, v katerem bi odrasli prešli od besed k dejanjem ter jim ne le prisluhnili, temveč jih tudi upoštevali.

Otroke moramo postaviti v središče naših sprememb. Ker moramo razmišljati o prihodnosti, saj so otroci naša prihodnost. In zanje moramo graditi boljši svet. Svet, ki bo bolj prijazen in pravičen in ki bo bolj razumevajoč in vključujoč. Boljšo prihodnost zanje pa lahko dosežemo le z vključujočim kreiranjem in povezovanjem tako državnih organov, civilne družbe, strokovne javnosti in drugih deležnikov.

Ob pričetku mandata kot predsednica Državnega zbora sem se zavezala, da bo ena od mojih prioritet tudi izboljšanje položaja najranljivejših skupin, še zlasti otrok. Tudi zato sem se v preteklih nekaj mesecih v Državnem zboru srečala s kar nekaj nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami in otroki, ki živijo v revščini in v nasilju. Menim, da je njihova vloga neprecenljiva, saj dobro poznajo razmere na terenu in imajo zato dragoceno znanje, ki ga lahko posredujejo najvišjim predstavnikom državnih organov«.

Preberite nagovor v celoti.

Udeležence posveta je zatem nagovoril predsednik vlade dr. Robert Golob.

V prvem delu posveta se je predstavilo 28 sodelujočih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter dobrodelnosti. Najprej so se predstavile nevladne organizacije, ki delujejo na področju otrok s posebnimi potrebami, v drugem sklopu pa so svoje poglede in razmišljanja podale nevladne organizacije, ki se osredotočajo na otroke, ki živijo v revščini ter v nasilju. Predstavljene so bile številne izkušnje iz prakse in soočanja z različnimi situacijami, ki so sistemsko sicer urejene, a pomanjkljive.

Sledila je razprava o možnostih izboljšanja otrokovih pravic, ki jo je moderirala predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. V razpravo so se poleg predstavnikov nevladnih organizacij vključili tudi najvišji predstavniki pristojnih državnih organov in podali nekaj pojasnil glede konkretno izpostavljenega, nato pa tudi poslanke in poslanci ter ostali udeleženci posveta. V sklepnem delu posveta so predstavniki ministrstev na kratko opredelili naloge svojih organov, pristojnih za proučitev problematike.” (konec navedbe) 

Predsednica Zveze, Sabina Korošec Zavšek je v prispevku opozorila na vrsto neurejenih področij na področju avtizma.

TV objave iz posveta si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

  1. del posveta  (prispevek Zveze je na ogled na 1:33)
  2.  del posveta  (prispevek Zveze v razpravi najdete na 1:35)
  3. del posveta

Zagovorništvo je ena od zelo pomembnih nalog Zveze in projekta Avtizem SAM  z drugimi II, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Pin It on Pinterest

Share This